Catz Lappeenranta

Catz Lappeenranta on nimensä mukaisesti Lappeenrannasta kotoisin oleva naiskoripalloseura, joka on perustettu vuonna 1996. Seura perustettiin parantamaan alueen nais- ja tyttökoripallotoimintaa ja sen toimintavastuu pyritään pitämään suurelta osalta naisten hallussa.

Catz Lappeenrannan edustusjoukkue pelaa naisten Korisliigassa. Sen lisäksi seuralla on kakkosjoukkue 2. divisioonassa ja kuusi tyttöjoukkuetta. Joukkue pelaa kotipelinsä Lappeenrannan urheilutalossa, jossa on 2000 hengen katsomo. Siellä voi myös harrastaa monipuolisesti erilaisia liikuntalajeja, kuten yleisurheilua, sulkapalloa, lentopalloa, ammuntaa, keilailua ja voimistelua.

Historia

Ennen Catzin perustamista Lappeenrannassa pelattiin naisten koripalloa ja lentopalloa Lappeenrannan NMKY:ssä. Lappeenrantalainen naisten koripallojoukkue pelasi ylimmällä sarjatasolla vuosien työn tuloksena kaudella 1982-83. Parin menestyksekkään kauden jälkeen joukkue hajosi ja vuonna 1987 uudelleenkoottu joukkue tippui takaisin 1-divisioonaan.

1990-luvun puolessa välissä kaupungin nuoret tyttöjoukkueet toivat Lappeenrantaan ensimmäisen B-tyttöjen Suomen mestaruuden. Seuraavana vuonna sama joukkue onnistui saavuttamaan A-tyttöjen pronssia. Tuolloin tavoitteeksi laitettiin SM-sarjaan pääsy, jota silloinen joukkue LrNMKY ei tukenut ja heräsi tarve uudelle naisjoukkueelle.

Catz perustettiinkin vuonna 1996. Kaupungin säännösten takia Catz oli ensimmäiset vuotensa ruotsinkielinen. Catzin ja LrNMKY:n välille syntyi kiistoja, sillä LrNMKY ei hyväksynyt uuden joukkueen perustamista. Näiden kiistojen seurauksena LrNMKY:n kaikki pelaajat siirtyivät Catziin ja Catz sai LrNMKY:n paikan 1 divisioonassa. Vuonna 2005 uusi vallanpitäjä nousi naisten SM-liigaan eli nykyiseen Korisliigaan ja vuonna 2013 seurasta tuli suomenkielinen.

Saavutukset

Edustusjoukkueen matka Korisliigassa on ollut täyttä juhlaa. Sinne nousun jälkeen joukkue juhli ensimmäistä Suomen mestaruuttaan vuonna 2010 ja sitä edelsi Suomen cupin voitto vuonna 2007. Suomen mestaruudet tulivat myös vuonna 2012, 2013, 2014, 2015 ja 2016, kun taas Suomen cupin voittoja on vuosilta 2011 ja 2012. Joukkue on myös voittanut SM-hopeaa vuosina 2007, 2008, 2009 ja 2011.

Vuonna 2016 Latvia-Estonia -liigassakin Catz voitti hopeaa, kun taas viime kaudella 2016-17 Catz juhli SM-pronssia.

Edustusjoukkueen kokoonpano kaudella 2017-18

Jokainen joukkue muodostaa taloudellisesti oman yksikkönsä ja edustusjoukkueen budjetti kaudelle 2017-18 on 158 000 euroa. Se on hieman suurempi kuin aiemmin, sillä budjetti kaudella 2016-17 oli 153 000 euroa.

Edustusjoukkueen keskipituus on 175,8 cm ja keski-ikä on 21,3 vuotta. Joukossa on tällä kaudella mukana 6 omaa seuran kasvattia. Tiimissä ovat mukana seuraavat henkilöt:

 • Valencia McFarland
 • Tinna Rantalainen
 • Karoliina Rytkönen
 • Roosa Kosonen
 • Johanna Timperi
 • Veera Pirttinen
 • Miina Lapila
 • Natalie Day
 • Elena Reshetko
 • Johanna Kalin
 • Mainna Niemi
 • Aleighsa Welch

Valmennusjohto

Joukkueen päävalmentajana toimii Mika Haakana, joka on toiminut Catzin päävalmentajana jo vuodesta 2010 lähtien. Näiden kausien aikana Catz on voittanut 5 kultaa, yhden hopean ja yhden pronssin. Tavoitteeksi uudelle kaudelle Haakana ilmoittaa mestaruuden.

Joukkueen apuvalmentaja on Petri Jaakkola, kun taas fysiikkavalmennuksesta vastaa Lari Meuronen.

Latvia-Estonia -liiga

Latvia-Estonia -liiga on perustettu vuonna 2012. Sen perustajina olivat Viron ja Latvian jalkapalloyhdistykset. Liigan tarkoitus on tarjota joukkueille enemmän korkealuokkaisia pelejä kansainvälisellä tasolla ja pelitempo sarjassa onkin paljon kovempaa kuin Korisliigassa.

Latvia-Estonia -liiga on vasta aloitus Catzin kansainvälisille areenoille, sillä joukkueen tavoitteena on myös päästä EuroCupiin. Kaudella 2015-16 Catz pelasi ensimmäiset pelinsä Latvia-Estonia -liigassa, mikä oli heidän ensimmäinen kansainvälinen kokemuksensa. Samana kautena Catz voitti hopeaa. Kaudella 2016-17 Catz raivasi jälleen tiensä finaaleihin, mutta joutui taas nöyrtymään TT Rigan ylivoimalle ja tyytyi hopeaan.

Mainetta on tullut myös kotimaassa. Catzin kapteeni Elena Reshetko valittiin Vuoden parhaaksi kotimaiseksi pelaajaksi ja Vuoden parhaaksi keskushyökkääjäksi. Reshetko ja Catzin tähtipelaaja Chandrea Jones valittiin myös kauden ykkösviisikkoon. Jonesille valinta oli toinen perättäinen.

Muut joukkueet

Edustusjoukkueen lisäksi Catz Lappeenrannalla on muita joukkueita. C-, B- ja A-tytöissä Catzilla on myös hyvin menestyneet tiimit. A-tytöistä pelaajat voivat siirtyä edustusjoukkueeseen kykyjensä mukaan, joten edustusjoukkueen pelaajista monet ovatkin seuran omia kasvatteja.

Catzin edustusjoukkueen lisäksi Catzilla on kakkosjoukkue, joka pelaa 2-divisioonassa. Juniorijoukkueitakin on useita 4-vuotiaista lähtien ja näissä tiimeissä leikin ohella tutustutaan koripalloon. Myöhemmin harjoituskertoja lisätään ja pelaamista harjoitellaan enemmän.

Tausta- ja tukiryhmät

Vuonna 2009 Catz uudisti organisaatiotaan ja päätti perustaa edustusjoukkueelle kaksi työryhmää. Tukiryhmä perustettiin hoitamaan edustusjoukkueen pelaajien ja valmentajien palkkaamisen sekä ryhmä velvoitettiin hankkimaan joukkueen, valmentajien ja pelaajien toimintaan tarvittava rahoitus.

Taustaryhmän tehtävänä on edustusjoukkueen päivittäisten asioiden hoitaminen, tiedottaminen sekä pelitapahtumien järjestely ja näissä asioissa apuna ovat juniorijoukkueet. Taustaryhmä itse vastaa toimintansa kuluista.

Lisäksi on Kissaklubi, joka on elinkeinoelämän ja Catzin yhteinen verkostoitumisympäristö. Klubiin liittyessään jäsen lupautuu sitoutumaan kausittaisella sijoituksella Catzin toimintaan. Vastineeksi sijoituksestaan jäsen saa myös näkyvyyttä panostuksensa verran Catzin koripallojoukkueen kotiotteluissa ja peliasuissa sekä muita erityisiä jäsenetuja.

Catzilla on sivustollaan oma blogi, johon joukkueen pelaajat päivittävät kuulumisiaan kauden aikana. Sivuilla julkaistaan niin ikään kuukausittainen Catz Corner -osio, jossa haastatellaan syvällisemmin yhtä edustusjoukkueen jäsentä. Joukkue myy myös erilaisia fanituotteita sivujensa kautta.