Helsinki Seagulls

Helsinki Seagulls on uusi tulokas Suomen koripalloareenoille. Se perustettiin vuonna 2013 koripalloseura Torpan Poikien jälkeen. Edistyminen on ollut nopeaa, sillä joukkue voitti pronssia Korisliigassa kaudella 2016-17.

Historia

Helsingissä pelataan ja harrastetaan koripalloa eniten koko maassa. SM-tason joukkueen puuttumisen takia kasvatit joutuivat etsimään pelipaikkaa muista maakunnista. Helsingissä on eniten faneja, harrastajia, junioreita ja katsojia. Oli syntynyt tyhjiö, johon piti löytää täytettä. Ratkaisua etsittiin monelta taholta, kunnes Seagulls perustettiin.

Helsingin huipputason koripallo oli ollut vaikeuksissa jo monia vuosia ennen Seagullsien perustamista. Monet joukkueet joutuivat jättämään pelikentät taloudellisten ongelmien takia. Vuonna 2013 taloudellisista ongelmista kärsineen Torpan Poikien koripallojoukkueen 1. divisioonapaikka siirrettiin vastaperustetun Helsingin Koripalloseura Oy:n alaisuuteen.

Seuran edustusjoukkueen nimeksi päätettiin Helsinki Seagulls ja osapuolten välisen sopimuksen mukaan myös puolet Torpan Poikien edustusjoukkueen pelaajista siirtyisi uuden seuran joukkueeseen. Seagulls aloitti koripallouransa 1. divisioonasta. Joukkueen perustamista edeltävinä vuosina yksikään helsinkiläinen koripallojoukkue ei pelannut pääliigassa ja viimeisin mestaruuskin tuli Helsinkiin vuonna 1998.

Tavoite

Joukkue perustettiin saalistamaan suuria tavoitteita. Seagullsista muokattiin koko Helsingin joukkue, joka kehittäisi Helsingin ja Vantaan koripalloilun uudelle tasolle. Päätavoite oli saada helsinkiläinen joukkue uudestaan SM-sarjaan sekä lajin mitalitaistoon. Samalla koripallosta tulisi uudestaan kiinnostavaa ja mielenkiintoista seurattavaa katsojille, sillä Seagulls olisi Suomen viihdyttävin joukkue.

Tavoitteen saavuttamiseksi tarvittiin tietenkin tukea myös muilta Helsingin seuroilta, etenkin juniorijoukkueilta ja kasvatusseuroilta. Juniorit tarvitsivat esikuvia ja mahdollisuuksia pelata kotikaupungissaan SM-tason koripalloa. Tätä varten Seagulls on kerännyt yli kymmenen kasvattajaseuraa kattonsa alle ja on vahvasti esillä mediassa. Näitä seuroja ovat esimerkiksi ToPo Juniorit Oy ja Vantaan Pussihukat.

Saavutukset

Joukkue on lyhyen historiansa aikana ollut menestyksekäs. Kauden 2013-14 se pelasi 1-divisioonassa ja voitti runkosarjan. Korisliigan karsinnoissa he kukistivat BC Nokian voitoin 3-1 ja täten he saavuttivat tavoitteensa päästä ykkössarjaan heti ensimmäisellä pelikaudellaan.

Ensimmäinen kausi 2014-15 Korisliigassa oli haasteita täynnä. Joukkue onnistui kuitenkin päättämään ensimmäisen pääsarjakautensa kahdeksantena. Pudotuspeleissä se kuitenkin hävisi heti ensimmäisellä kierroksella otteluin 3-0.

Kausi 2015-16 päättyi Seagullsin kannalta välttävästi eli he sijoittuivat runkosarjassa seitsemänneksi. Pudotuspeleissä he onnistuivat kuitenkin hienosti ja pääsivät nousemaan neljänneksi.

Kaudella 2016-17 Seagulls pääsi ensimmäisen kerran menestyksen makuun, kun se voitti seuran ensimmäisen mitalin eli SM-pronssia.

Sijoittajat ja budjetti

Seagullsin pääomistajina ovat Sinikka ja Janne Kulvik. Muita omistajia ovat mediasijoittaja Kai Mäkelä, stand up -koomikko Sami Hedberg, viihteen monitoimimies Roope Salminen ja mediapersoona Aki Linnanahde. Taustajoukoissa on myös entinen huippukoripalloilija Mikko Tanner.

Joukkueen ensimmäinen budjetti 1-divisioonassa oli 200 000 euroa. Korisliigaan pääsyn jälkeen budjettia piti kasvattaa reippaasti, jotta vältyttäisiin muiden helsinkiläisten joukkueiden talousongelmilta. Seagulls onnistuikin nostamaan budjettinsa ensimmäiselle kaudelleen jopa 630 000 euroon, kun taas edellinen kausi pelattiin 650 000 euron kokonaisbudjetilla.

Joukkue kaudella 2017-18

Seuraavassa listassa on tämän kauden joukkue, joka taistelee Suomen mestaruudesta. Pelaajia on yhteensä 13 kappaletta.

 • Alex Vaenerberg, pelintekijä
 • Jermaine Marshall, pieni laitahyökkääjä
 • Derek Jackson, pelintekijä
 • Timi Heinonen, iso laitahyökkääjä
 • Antti Kanervo, laitahyökkääjä
 • Remy Abell, heittävä takamies
 • Tuukka Kotti, sentteri
 • Kayel Locke, iso laitahyökkääjä
 • Jyri Eboreime, heittävä takamies
 • Sakari Laakso, laitahyökkääjä
 • Jumppa Niskanen, pieni laitahyökkääjä
 • Jesper Granlund, laitahyökkääjä
 • Ricky Waxlax, pieni laitahyökkääjä

Valmentaja

Seagullseja on alusta lähtien valmentanut Mikko Larkas. Honka-taustainen urheiluvaikuttaja on valmentanut Suomen alle 18-vuotiaita poikien ja tyttöjen maajoukkueita. Vuosina 2009-2012 hän toimi naisten Espoo Teamin päävalmentajana. Larkaksen aikana EBT voitti Suomen mestaruuden vuonna 2009, SM-pronssia vuosina 2010 ja 2011 sekä Suomen cup -mestaruuden vuonna 2011. Lisäksi vuonna 2013 Larkas valmensi Honka Akatemian A-pojat Suomen mestareiksi ja samasta vuodesta lähtien hän on ollut Seagullsien päävalmentaja.

Apuvalmentaja on Petri Velling ja osteopaattina toimii Aleksi Hakanto. Fysiikkavalmentajana toimii Jussi Immonen, kun taas joukkueenjohtajana häärii Mikko Vilke.

Pelitilat

Helsinki Seagullsien kotiareenana on toiminut alusta lähtien keskeisellä paikalla sijaitseva Töölön Kisahalli. Halli valmistui messuhalliksi vuonna 1935, mutta sen muutettiin vuonna 1975, kun uusi messualue rakennettiin Pasilaan.

Helsinki Seagullsien pääomistajat Janne ja Sinikka Kulvik ovat lähteneet sijoittajiksi mukaan mittavaan hankkeeseen, jonka tarkoituksena on rakentaa Helsinkiin uusi monitoimihalli, Helsinki Garden. Se rakennettaisiin keskustaan Jäähallin ja Eläintarhan urheilukentän väliin. Tarkoituksena olisi, että Seagulls pelaisi kotipelinsä tässä modernissa hallissa tulevaisuudessa.

Hallihanke sai vuonna 2015 ehdollisen suunnitteluvarauksen kahdelle tontille ja kaupunginhallitus hyväksyi varauksen vuonna 2016. Vuonna 2017 arkkitehtuuritoimisto B&M Oy voitti suunnittelun arkkitehtuurikilpailun. Voittaja liittyi hallin suunnittelutiimiin, johon kuuluvat areenasuunnitteluun erikoistunut Populous ja PES-arkkitehdit. Hallin rakentamiseen tarvittavaa toteutuslupaa ei ole vielä myönnetty, mutta sen suunnitellaan kuitenkin valmistuvan vuonna 2020.

Hallin yhteyteen on tarkoitus rakentaa kauppoja, hotelli ja asuntoja. Koko hanke maksettaisiin yksityisellä rahoituksella. Muita hankkeen sijoittajia ovat olleet projektista hyötyvä jääkiekkoseura Oy HIFK-Hockey Ab, Taaleri Oyj:n Taaleri-kiinteistökehitysrahasto ja suomalaiset yksityissijoittajat.