KTP-Basket

Kotkalainen KTP-Basket on Suomen korkeimmassa koripalloliigassa, Korisliigassa, pelaava koripallojoukkue. Joukkue on perustettu vuonna 1927. KTP on lyhenne Kotkan Työväen Palloilijat -palloiluseurasta ja seuran toimintaa pyörittävät nykyään yhdessä Palloiluseura ja erillinen osakas.

Saavutukset

Koripallossa Kotkan Työväen Palloilijoiden miesten edustusjoukkue on pelannut Suomen pääsarjassa yhtä kautta lukuun ottamatta jo vuodesta 1957 lähtien. Vuosien aikana joukkueen saavutuksiin kuuluu yhteensä 24 SM-mitalia, joista 6 on kultaa ja tuorein Suomen mestaruus on vuodelta 1994. Viimeisimmät merkittävät saavutukset ovat SM-pronssi vuonna 2015.

Erillisen Suomen cupin KTP-Basket on voittanut yhteensä 9 kertaa ja mikään toinen joukkue ei ole vielä tätä saavutusta pystynyt murskaamaan. Viimeisin Suomen cupin voitto on vuodelta 2004.

Kotiareena

KTP-Basketin kotiareenana toimii Kotkan Karhuvuoren alueella sijaitseva Steveco-areena, joka on entiseltä nimeltään Karhuvuoren urheilutalo. Nimi vaihdettiin Steveco-areenaksi vuonna 2008. Nimi johtuu siitä, että Steveco on Suomen johtavin satamaoperaattori.

Merkittävät pelaajat

Kotkan Työväen Palloilijoissa on pelannut useita merkittäviä pelaajia vuosien varrella. Tässä listassa löytyy tunnetuimmat nimet.

 • Andre Foreman

Foreman on yhdysvaltalainen koripalloilija, jolla on ollut pitkä ja menestyksekäs ura Suomen koripallosarjoissa. Hän pelasi KTP-Basketissa yhden kauden vuonna 2006-2007. Uransa aikana hän on ollut mukana voittamassa useita SM-mitaleita, kuten 2 SM-kultaa.

 • Pertti Mattila

Mattila on aktiiviuransa lopettanut koripalloilija, joka edusti koko uransa ajan Kotkan Työväen Palloilijoita. Hän pelasi vaikuttavat 669 peliä seuran väreissä ja vuonna 1985 hänet valittiin Vuoden koripalloilijaksi.

 • Roope Mäkelä

Suomen maajoukkueessakin edustanut Mäkelä on aktiivisen kilpauransa päättänyt koripalloilija ja toimii nykyään koripallovalmentajana. Uransa aikana hän pelasi Espoon Hongassa ja KTP-Basketissa, josta jäi eläkkeelle vuonna 2005. Hänet valittiin Vuoden pelaajaksi vuonna 2001 ja hänen pelipaitansa jäädytettiin pelinumerolla 12 vuonna 2015.

 • Larry Pounds

Pounds on yhdysvaltaissyntyinen koripallovalmentaja ja entinen koripalloilija. Hän pelasi KTP-Basketissa yhteensä 13 kautta ja siirtyi valmentamaan joukkuetta kahden kauden ajaksi lopettamispäätöksen jälkeen vuonna 1994.

Pounds on yksi Suomen parhaimmista koripalloilijoista ja hänet valittiin Vuoden koripalloilijaksi kolme kertaa uransa aikana. Hänet nimettiin vuonna 2015 Suomen koripallon Hall of Fameen ja hänen pelipaitansa jäädytettiin pelinumerolla 14 vuonna 2012.

 • Jarkko Tuomala

Tuomala voitti 20-vuotisen peliuransa aikana neljä Suomen mestaruutta kasvattajaseuransa KTP-Basketin joukkueessa, kun taas Suomen cupin voittoja Tuomala juhli 7 kertaa. Hän pelasi uransa aikana huikeat 623 runkosarjan SM-tason peliä. Kun lukuun lisätään pudotuspelit, hän pelasi yhteensä 731 ottelua. Tämä luku on suurin Suomen pelihistoriassa pelattu pelimäärä. KTP-Basket jäädytti Tuomalan pelipaidan numerolla 13 vuonna 2016.

 • Ville Mäkäläinen

Mäkäläinen pelasi KTP-Basketissa vain yhden kauden. Hän on kuitenkin urallansa saavuttanut useita SM-mitaleita ja hän on pelannut kaksi kautta Suomen maajoukkueessa. Hänet valittiin myös Vuoden kehittyneimmäksi pelaajaksi vuonna 2007.

 • Damon Williams

Williams on tilastojen valoissa yksi Suomen menestyneimmistä koripalloilijoista ja ulkomaalaisvahvistuksista Larry Poundsin rinnalla. Hän pelasi uransa aikana vain pienen hetken KTP-Basketissa, mutta tähti on saavuttanut useita henkilökohtaisia meriittejä sekä joukkuetasolla SM-mitaleita.

 • Anssi Kinnaslampi

Kotkan Työväen Palloilijoiden oma kasvatti Kinnaslampi debytoi KTP-Basketin koripallon SM-tasolla vuonna 1994, mutta hän ehti pelata joukkueessa 6 kautta. Hänen parhain kautensa tilastojen valossa oli 2001-2002, jolloin hänet valittiin Vuoden puolustuspelaajaksi.

 • Haywood Christopher ”Chris” Owens

Owens on yhdysvaltalainen koripalloilija, joka edustaa nykyään KTP-Basketia. Hän on yleisurheilija Jesse Owensin veljenpoika ja on pelannut uransa aikana NBA:ssa ja Euroopan huippusarjoissa. Owensin kansainvälinen ura jatkuu Kotkassa vuodesta 2013 eteenpäin.

Kauden 2017-2018 kokoonpano

Tämän kauden kokoonpanoon kuuluvat seuraavat nimet:

 • Mandell Thomas
 • Jermont Thorton
 • Kenneth Simms
 • Mikael Aalto
 • Joni Herrala
 • Michael Pounds
 • Janne Lehtoranta
 • Manuel Barnes
 • Mathias Rosqvist
 • Cedric Latimer
 • Eero Hannikainen
 • Deon Edwin
 • Tuomas Heikkilä
 • Ilmari Kallio

Valmennus

KTP-Basketin päävalmentajana kaudella 2017-18 toimii Ray Ailus. Hän on entinen koripalloilija ja valmentanut joukkuetta vuodesta 2016 lähtien. Pelaajana hän on Helsingin NKMY:n kasvatti ja pelasi yhteensä 11 kautta koripallon SM-liigassa. Valmennusuransa hän aloitti vuonna 2003, jolloin hänet valittiin Vuoden valmentajaksi työstään Aura Basket -joukkueen johdossa.

Hän on valmentanut sekä naisten että miesten koripallojoukkueita Suomessa ja Ruotsissa. Parhaimmat saavutukset valmennusuralla on ollut naisten Suomen cupin hopea, miesten sarjassa 3 SM-pronssia ja 1 SM-hopea. Hän on valmentanut myös Suomen maajoukkuetta.

Joukkueen kakkosvalmentaja on Sauli Lanki. Joukkueenjohtajana toimii Heimo Heininen ja huoltajana Pekka Kettunen.

Seuran talous

KTP-Basket ilmoitti vuonna 2016 olevansa talousongelmissa. Syyksi he ilmoittivat yleisökadon aiheuttaman rahallisen menetyksen. Edellisten kausien peliesitys ei ollut odotusten mukaista ja pelien televisioinnin takia yleisö ei löytänyt areenaan katsomoon. Vuoden päästä tästä ilmoituksesta seura ilmoitti kuitenkin päässeensä pois talousahdingosta. He saivat aikaan positiiviseen taloudelliseen tulokseen kauden päätyttyä.

Seuran kauden 2016-17 budjetti oli sarjan pienin eli 440 000 euroa. 2010-luvusta lähtien joukkueen budjetti on pyörinyt yleensä 400 000 ja 550 000 euron välillä.