Mistä Suomikorista voi seurata?

Suomalaisen koripallon seuraaminen ei ole aina ollut mitään juhlaa. Otteluita on televisioitu hyvin vähän, eivätkä itse katsomotilat puolapuiden täyttämissä liikuntasaleissa ole olleet aivan NBA-tasoa. Pieniä edistysaskeleita on kuitenkin vuosien varrella ollut ja varsinkin viime vuosina suoratoistopalveluiden yleistymisen myötä myös suomalaista koripalloa on tullut helpommaksi seurata.

Kuten urheilu ja etenkin palloilulajit yleensäkin, on myös suomalainen koripallo parasta paikan päällä. Korisliigan katsojakeskiarvot ovat olleet viime vuosina hyvin pienessä nousussa, mutta tilaa otteluissa kyllä on. Lippujen hinnat ovat edelleen kohtuullisia – esimerkiksi Joensuun Katajalla runkosarjan otteluiden normaalihintainen lippu ilman alennuksia on 15 euroa, Helsinki Seagullsilla halvimmat liput ovat jopa euron edullisempia. Kaikki eivät toki paikan päälle pääse eikä Korisliigan seuroja välttämättä ole omassa kaupungissa tai kunnassa. Onneksi tähän asiaan on keksitty monipuolisesti ratkaisuja, jotta ottelut eivät jää välistä.

Korisliigan kaikki ottelut televisioidaan

Kaudella 2017-2018 kotimaisen Korisliigan seurojen faneja hellitään toden teolla, sillä Elisa Viihde Sport ja Fanseat-palvelu lähettävät suomalaisen koripallon pääsarjan kaikki ottelut suorana. Kaukana ollaan siis siitä tilanteesta, jossa hyvällä tuurilla saattoi nähdä pari ottelu per kausi TV:stä. Lisäksi Fanseat Go -palvelun kautta on mahdollista seurata jopa miesten I-divisioona A:n sekä naisten Korisliigan otteluita.

Kyseisiltä kanavilta näkyy myös Espanjan pääsarjaa, ACB-liigaa, jota yleisesti pidetään yhtenä Euroopan tasokkaimmista korissarjoista yhdessä Turkin, Kreikan ja Italian sarjojen kanssa. Espanjan sarjassa on tietysti suomalaisittain erityistä mielenkiintoa, sillä sarjassa pelaavat suomalaiset Susijengistäkin tutut miehet, Petteri Koponen ja Sasu Salin. Lähetettävien otteluiden valinnassa painotetaan luonnollisesti Koposen edustamaa Barcelonaa ja Salinin Unicaja Malagaa.

Ulkomailla asuvat suomalaiset eivät ainakaan ilman mittavaa säätämistä pääse käsiksi Elisa Viihde Sportin tarjontaan, mutta Fanseatin tarjonta sen sijaan on ilman maarajoituksia saatavilla myös ulkosuomalaisista IP-osoitteista. Lomamatka tai ulkomailla asuminen eivät siis häiritse, mikäli Korisliiga tai divari sattuvat edelleen kiinnostamaan vierailla mailla.

Paljonko se maksaa?

Kuten kaikki ymmärtävät, on Elisa voittoa tavoitteleva liikeyritys, joten Elisa Viihde Sportin tarjonnankaan pariin ei ilmaiseksi pääse. Aivan kohtuuton ei hinta silti ole, sillä jos tyytyy katsomaan puhelimella tai tabletilla, on Elisa Viihde Sportin kuukausihinta 6,90 euroa. Usein yhtiöllä on myös tarjous, jonka avulla ensimmäinen kuukausi on ilmainen. Mikäli käytössä on Elisa Viihteen digiboksi, on kuukausihinta euron korkeampi. Toki mobiilitilauksella Elisan sovelluksen kautta voi käyttää esimerkiksi Chromecastia tai Apple TV:tä kuvan peilaamiseen isommalle näytölle.

Suomikoriksen seuraaminen netissä

Netti on pullollaan erilaisia toistopalvelupalveluita, joiden joukosta voi esimerkiksi vedonlyöntisivustojen lähetyksistä löytää myös sellaisia koripallosarjoja, joissa pelaa suomaalaisia. Netin merkitys suomikoriksen seuraamisen kannalta on kuitenkin tärkeä myös itse ottelutapahtumien ulkopuolella – luonnollisestikin Yleisradio tarjoaa urheilusivuillaan melko kattavasti uutisointia myös kotimaisesta koriksesta, mutta erittäin hyvä resurssi on myös Suomen Koripalloliiton ylläpitämä Basket.fi-sivusto.

Basket.fi tarjoaa uutisointia paitsi Korisliigasta, myös alasarjoista sekä naisten sarjoista. Lisäksi sivustolla seurataan luonnollisesti myös maajoukkuetta ja suomalaisten koripalloilijoiden otteita maailmalla. Basket.fi:n tulos- ja otteluohjelmapalvelu ei ole käytettävyydeltä ehkä parasta verkkodesignia, mutta kattavuudeltaan lyömätön mitä suomalaiseen koripalloon tulee.

Mikäli kaipaa keskustelua kotimaisen koripallon ympäriltä eikä karsasta vanhan koulukunnan tekstiin perustuvia keskustelulautoja, on jo varsin perinteikkääksi muodostunut koripallo.com varsin mainio paikka. Aktiivisella foorumilla on yli 6 000 jäsentä eikä sille ole varteenotettavaa kilpailijaa Suomessa. Koripallo.comissa käydään vilkasta keskustelua niin kotimaan sarjoista kuin kansainvälisistä liigoista, maajoukkuekorista unohtamatta. Toki juttua riittää myös koriksen ulkopuoleltakin.

Lauri Markkasen NBA-ura TV:ssä

Niin kutsuttujen lajin ilojen parissa NBA on tietysti aina ollut arvossaan, mutta viime aikoina suomalaisten mielenkiinto NBA:ta kohtaan on kasvanut suuresti Lauri Markkasen käsillä olevan läpimurron myötä. Yle Areenalla Markkasen yliopistokoriksen otteita saattoi seurata ilmaiseksi, mutta ymmärrettävästi NBA:n lähetysoikeudet ovat Ylelle turhan hintavat. Mikä siis ratkaisuksi pulmaan?

Maailman kovin korissarjaa eli NBA:ta pääsee täysin laillisesti seuraamaan Nelosen Pro-kanavilta sekä Ruutu+ -palvelusta. Otteluita Neloselta tulee noin 4-5 viikossa eli läheskään kaikkiin otteluihin ei pääse käsiksi tätä kautta. NBA:n suhteen kansainvälisten vedonlyöntisivustojen toistopalvelut voivat olla varsin hyvä ratkaisu. Kannattaa muistaa, että kaikkien rahapelisivustojen streamit eivät ole kuitenkaan keskenään yhtä laadukkaita. Yleisesti ottaen niiden laatu on kuitenkin ollut paranemaan päin ja englanninkielinen selostus alkaa olla jo itsestäänselvyys.

Jos on NBA:n suurkuluttaja, on sarjan oma tuote, NBA League Pass harkitsemisen arvoinen hankinta, sillä se on saatavilla myös suomalaisille kuluttajille. Mikäli haluaa esimerkiksi seurata vain Lauri Markkasen Chicago Bullsin otteita, onnistuu se kaikki yhden joukkueen ottelut kattavalla One Team -tilauksella. Sen hinnaksi tulee 14,99 € / kk tai 109,99 € koko kaudeksi. Jos NBA kiinnostaa laajemmalti, on kaikki ottelut kattava tilaus hinnaltaan 26,99 € / kk tai 199,99 € koko kaudelta.