NBA – National Basketball League

NBA on yleisesti tunnettu aikamme kovimpana korisliigana, jonka juuret ja tämän hetkinen tulevaisuus on luonnollisesti USA:n rajojen sisäpuolella. NBA:ssa pelaa 30 joukkuetta eri osavaltioista ja kaupungeista. Myös Kanadasta löytyy joukkue, tarkemmin ottaen Torontosta, Toronto Raptors.

Jenkkien korisliiga on tunnettu kovasta tasosta, sekä vielä kovemmista palkoista. Esimerkiksi maailman ylivoimaisesti paras pelaaja tällä hetkellä, LeBron James tienasi itselleen melkoisen tilipäivän, siirtyessään Cleveland Cavalierseista, Los Angeles Lakersiin. Miehen oletetaan kuittaavan pelkästään palkkatuloja 40 miljoonaa dollaria kaudesta. Tässä ei ole siis laskettu esimerkiksi miehen sponsorisopimusta Niken kanssa, jonka on huhuttu olevan reilusti yli miljardin arvoinen.

Koripallolla on pitkät juuret amerikkalaisessa historiassa ja se onkin äärimmäisen suosittu laji mm. yliopistoissa. Yliopiston huippupelaajatkin saattavat tienata jo satoja tuhansia dollaria kaudessa, erinäisten stipendien ja sponsorisopimusten avulla. Tie NBA:han suoraan yliopistosta on kuitenkin pitkä ja kivinen, ja vain murto-osa yliopiston huipulla pelaavista miehistä lopulta murtautuu NBA:han.

Mielenkiintoisia joukkueita ja pelaajia

NBA pitää sisällään merkittäviä historiallisia saavutuksia sekä joukkueita, pelaajia ja tapahtumia. Muutamat niistä on kuitenkin ylitse muiden, kuten vaikkapa maailmankuulu Michael Jordan, paremmin tunnettu nimeltä MJ. Michael Jordan ja LeBron James kuuluvat samalle viivalle erinäisissä arvosteluissa, sillä kummastakin on sanottu, että he olisivat paras pelaaja joka lajin historiassa on koskaan nähty. 80-90-luvun taite oli MJ:n kulta-aikaa, sillä hän voitti useita mestaruuksia voittamattoman Chicago Bullsin riveissä. Tuon ajan Bullseista onkin sanottu, että se on kovin joukkue joka liigassa on koskaan pelannut.

MJ:n lisäksi rivistöstä löytyi mm. legendaarinen Scottie Pippen, joka oli Jordanin tutkapari useat vuodet. Jordanin uran koskettavin hetki sattui vuoteen 1998. Michael Jordan voitti uransa kolmannen NBA mestaruuden ja tuo kyseinen päivä sattui olemaan myös isänpäivä. Koskettavaa tästä teki Jordanin isän kuolema muutamaa vuotta aiemmin. MJ purskahti itkuun summerin soidessa ja omistikin tämän mestaruuden edesmenneelle isälleen. Hetki, jolloin fanit ympäri maailmaa itkivät, sekä ylistivät yhden kaikkien aikojen parhaimman koripalloilijan suoritusta.

Dennis Rodman

Dennis Rodman on yksi mielenkiintoisempia hahmoja lajin historiassa, sillä mies ei varsinaisesti ollut sieltä nöyrimmästä päästä. Tälläkin hetkellä Rodman paistattelee kyseenalaisessa julkisuudessa, sillä mies on tiettävästi hyvä ystävä P-Korealaisen tyrannin, Kim Jong-Unin kanssa. Rodman ja Kim Jong-Un on nähty usein samoissa valokuvissa, kun Rodman on ollut P-Koreassa käymässä. Oikeastaan kukaan ei perimmäistä syytä tälle oudolle suhteelle tiedä. Rodman oli kentällä tunnettu nenärenkaastaan, sekä räväkästä hiustyylistään. Myöskään pelaajana hän ei ollut aivan saamaton, sillä miehen ura NBA:ssa kesti lähes 14 vuotta. Nähtiin hänet myös suomessakin, sillä Aleksi Valavuoren järjestelyistä johtuen, Rodman pelasi Torpan pojissa yhden virallisen pelin.

NBA vedonlyönnin kohteena

NBA:n ympärillä liikkuu kymmeniä miljardeja rahaa niin kentällä, kuin kentän ulkopuolellakin. Yksi suosituimpia muotoja seurata kyseistä lajia, on tietysti vedonlyönti. Eri vedonlyöjät tarjoavatkin lähes 100 erilaista kohdetta, jokaiseen otteluun. Ottaen huomioon, että runkosarja kestää 82 peliä, on tarjolla uskomattoman suuri määrä erilaista pelattavaa. Esimerkiksi tämän sivuston kautta pääset tutustumaan eri vedonvälittäjiin, jotka listoillaan tarjoavat maailman eri koripalloliigojen kohteita. Mikäli kuitenkin aiot NBA:sta tehdä itsellesi lajin jolla tuot leivän pöytään, suosittelemme paneutumaan tähän erittäin tarkasti. Koska lajin parissa liikkuu niin paljon rahaa, myös kertoimet ovat aika pitkälti viilattu olemaan juuri niin tarkkoja, kuin voisi olettaa. Suuria ylikertoimia et tule löytämään, sillä eri otteluista on niin paljon dataa & tietoa saatavilla, että nämä ei varmasti kertoimienlaskijoilta mene ohi.